EdgeDesignWorkshop

Private residential


Design note

The project brief was to provide a large contemporary family home on Sandy Lane which is one of the most popular roads in Cheltenham, and located just outside the Central Conservation Area. A legal deed prevented the demolition of the property, therefore the design was driven by the spacial requirements of the client, with the need to design extensions that are appropriate to the original form of the 1970’s house.

All single storey structures were demolished and the original hipped roof of the main house was replaced with a flat roof hidden behind a new parapet wall. A two storey extension was added at the side of the property and formed a double height entrance with a garage, w.c and living room on the ground floor and two bedrooms located on the first floor in a ‘floating’ timber clad box.

At the rear of the house a 1 1/2 storey kitchen was added and the interior was refurbished throughout to give two further bedrooms and a private study. The kitchen / dining area and living room all face the extensive mature gardens and are separated by a tall decorative brickwork wall and integrated barbecue. The form of the proposals reflect the style of the period when the property was first constructed, however they have been given a more contemporary, Scandinavian inspired update, with clean lines, off white washed timber walls and a planted sedum roof over the kitchen.

The project was granted planning approval from Cheltenham Borough Council in June 2014 and work completed in February 2016.