HOUSING: NEWENT, GLOUCESTER

PROJECTS


Design note


The application site is pastural agricultural land located in open countryside just outside Newent, an historic market town on the edge of The Forest of Dean. The project brief was to achieve an Outline Planning Approval for a residential development. 

The design approach responded to the topography of the land and was a contemporary reinterpretation of The Forest of Dean Residential Design Guide. The site slopes over 5 metres across its depth, therefore the arrangement of the units is such to provide elevated views of the open countryside and minimise groundwork excavation. The road is likewise arranged to provide a safe vehicular egress to Watery Lane and to blend into the natural contours of the land. The units offer a wide variety of sizes and tenures and include 40% affordable housing which were developed in close partnership with the Local Authority officers. Each unit has access to private amenity space and there will be a shared play area [LAP] in the centre of the site for children to play safely. All shared hard areas have been designed as ‘Home Zones’, which give pedestrians priority over vehicular traffic and encourage community interaction between the residents. The larger units also include elevated terraces over garages which will improve natural surveillance around the site and give the development a sense of vibrancy to those travelling past it, into the town centre.

Outline Planning Approval was granted in early 2014 and the client is looking at development options.