EdgeDesignWorkshop

Private residential


Design note


The site was a garage workshop located in the heart of the City of Hereford, facing two single carriageway streets, Monkmoor Street and Catherine Street which are both two storey Victorian brickwork terraces. Monkmoor Street adjoins Commercial Road which is a busy thoroughfare through the City and is a popular pedestrian route from the City Centre to the college campuses located at the top of Aylestone Hill. The site falls within the Central Conservation Area and within the Masterplan of the Edgar Street Grid. 

The proposed development was for 10 residential units with a vehicular parking and turning area, and shared amenity space. The layout and scale of the proposals were developed with the aid of a physical study model over many weeks in close co-operation with the Local Authority planning and conservation officers. The design process evolved to integrate the proposals sensitively into the context around the site, whilst providing a high quality residential development. Following this process, the site was divided into three separate residential blocks, labelled ‘A’, ‘B’ and ‘C’.

Block A faces onto Catherine Street, Block B towards Monkmoor Street, and Block C is situated in the centre of the site. Between Blocks B and C is a circulation core [Block D] which includes a staircase and passenger lift to ensure accessibility for all though out the site.

The massing of the proposals was intended to reflect the rhythm and scale of the existing street scene, in a contemporary manner. Whilst the Victorian terraces are arranged over two floors with pitched roof’s, the proposed residential blocks have two floors which align with the street scene, with a further floor that is stepped back which reduces their impact and helps to preserve the existing linearity of the street.

The brickwork cladding reflects the materiality, scale and proportions of the street scene, and the step in elevation of the third floors ensure that the mass is broken up to prevent the proposals from overbearing the adjacent properties. The brickwork will be laid in a Flemish bond as per the recommendations of the Local Authority planning officer which again enhance the quality of the scheme in a subtle manner.

Planning Permission and Conservation Area consent was granted and the site was subsequently sold by our client.