EdgeDesignWorkshop

Private residential


Design note


The proposed site is located within the rear garden of Ragged Stone which fronts Old Reddings Road, The Reddings, Cheltenham. The total area of the property measures 932 square metres, and the application area within the rear garden measures 461 square metres. The garden itself benefits from private rear access from the nearby cul-de-sac, Old Reddings Close.

The site is located within the rear garden of Ragged Stone which fronts Old Reddings Road, The Reddings, Cheltenham. The client brief was to subdivide the rear garden of the existing property and build a new three bedroom single storey detached dwelling that would be accessed from the nearby cul-de-sac, Old Redding Close. This will allow both properties to be entirely separate from one another. Ragged stone will still retain a garden measuring metres in 25 metres in length, an amenity space of 267 square metres and all access and parking arrangements will remain the same.

Although the dwelling will sit at an angle from the neighbouring properties along Old Reddings Close its positioning will allow it to be read as a continuation of the existing street scene. We believe that there is sufficient separation from the surrounding properties to allow an individual approach to the cladding though, and have clad the building with a simple combination of vertical and horizontal natural timbers. The intention is that this cladding will weather naturally and allow the dwelling to be both subservient to the surrounding properties and complement its natural setting.

In terms of configuration, the dwelling has been arranged in two separate wings which are joined by a central glazed atrium. One half of the property contains three bedrooms, a bathroom, small utility and integral garage which adjoins a new parking and turning area. The kitchen, living and dining rooms face the new private garden and all windows / doors are arranged to follow the direction of the established gardens which ensures that private amenity space is maintained for both the occupants of the new property and those which live in the immediate vicinity.

The project was granted planning approval from Cheltenham Borough Council in November 2015 and work began on site in September 2017.